Airconditioning
Wij werken met Mitsubishi, Daikin Toshiba.
N.a.v een aantal vragen mbt het verwarmen met een airco, hieronder een technische onderbouwing voor de geïnteresseerden:
Airconditioning als verwarming
Hoe komt het dat een airco bij het verwarmen zo energiezuinig is.
Airco verplaatst warmte
Een airco die als verwarming werkt, maakt zelf geen warmte. Dit klinkt wellicht vreemd. Een airco "verplaatst" alleen maar warmte.
In de zomer, als de airco een kamer moet koelen onttrekt deze de warmte uit je kamer. Die warmte wordt opgenomen door het koelmiddel. Het koelmiddel wordt door een pomp verplaatst naar de buitenunit en geeft dan vervolgens de warmte af aan de buitenlucht. De airco heeft daarmee geen koelte gemaakt maar warmte naar buiten verplaatst. Op de keper beschouwd verwarmt de airco in de zomer de buitenlucht met de warmte uit je kamer.
Ook andersom?
Als een airco de warmte van binnen naar buiten kan verplaatsen, kan deze, door de pomprichting om te draaien, de warmte van buiten naar binnen kunnen verplaatsen? Ja dat kan, zie daar de geboorte van een airco die als verwarming kan werken.
In de winter, ook al is het buiten bijvoorbeeld 5° Celsius, dan nog kan je die lucht nog verder afkoelen (je vriezer kan het ook, tot wel -18° Celsius). Je onttrekt de warmte uit de buitenlucht en via het koelmiddel verplaatst de pomp van de airco de warmte van de buitenunit naar de binnenunit en geeft die warmte daar dan af aan je kamer.
De opgegeven COP-waarde (rendement) is alleen maar van toepassing bij een bepaald verschil tussen de buiten- en binnentemperatuur. De COP-factor neemt namelijk af als het verschil tussen de binnen en buitentemperatuur stijgt. Heeft een airco een COP-factor van 5 bij een buitentemperatuur van 10° Celsius dan daalt de COP-waarde naar bijvoorbeeld 3,5 als het buiten 0° Celsius is. Ondanks deze lagere prestatie blijft het nog steeds interessant om een airco in te zetten als verwarming.
Door de komst van energiezuinige airco's die als verwarming kunnen werken is het aantrekkelijker, zelfs milieutechnisch, om een airco als verwarming te gebruiken. Als je een airco gebruikt met een COP factor van 5 dan verbruikt hij 500 Watt maar geeft 2500 Watt aan warmte af. Om die 500 Watt aan elektriciteit te maken had het elektriciteitsbedrijf 1000 Watt nodig (50% rendement).
De energiebalans is dus behoorlijk gunstig in het voordeel van de airco. Ga maar na, je gebruikt een bepaalde hoeveelheid gas waar je met je cv-ketel 1000 Watt warmte kan maken voor je huis. Als je dezelfde hoeveelheid gas in een elektriciteitscentrale stopt kan die er maar 500 Watt elektriciteit van maken (rendement van 50%). Maar met die 500 Watt elektriciteit kan een airco met een COP-factor van 5 daar 2500 Watt warmte mee "maken".
Vergelijk 1000 Watt van je cv-ketel met 2500 Watt warmte van je airco die met dezelfde hoeveelheid gas is gemaakt. Niemand zal ontkennen dat hier een enorme energiewinst behaald is en dus ook zeker goed is voor het milieu!